Ošetřovné

Zveřejněno: 13. října 2020

Od středy začnou platit nová opatření, jejichž součástí je i uzavření všech škol s výjimkou mateřských. Pro mnohé rodiče to znamená, že nebudou moci jít do práce a budou muset zůstat s dětmi doma, jako tomu bylo i na jaře. Podívejte se, jak to teď vypadá s ošetřovným a jak o něj zažádat.

 Aktuálně platí standardní podmínky nároku na ošetřovné, které se však mohou v nejbližší době změnit. Za normálních okolností může o ošetřovné zažádat rodič dítěte ve věku do 10 let na dobu devíti dnů (v případě samoživitele 16 dnů), přičemž výše ošetřovného činí 60 % mzdy, respektive denního vyměřovacího základu. 

Před několika dny vláda schválila návrh na krizové ošetřovné, které nicméně zatím míří do Poslanecké sněmovny a než projde schvalovacím procesem, platí stále standardní podmínky uvedené v prvním odstavci.

Nárok se uplatňuje na tiskopise Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), který rodiči ve dvou vyhotoveních vydá samotná škola, anebo si ho může stáhnout na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí ZDE. Na stránkách České správy sociálního zabezpečení se nachází i on-line formulář.

 Mgr. Zdeněk Jelínek